Upplevelser

Vi känner glädje över hotellets läge, nära till en mycket stor mängd sevärdheter, aktiviteter och upplevelser som gör att här finns det något för alla. Naturen runt om oss är både unik och otroligt vacker. Med ren luft och rent vatten vågar vi påstå att det är ett av Sveriges vackraste, ombesjunget av nationalskalden Evert Taube i sången Änglamark. 


Nationalälven Vindelälven fascinerar året om vilket gör upplevelserna väldigt starka och presenteras här nedan. Du kan även använda vår upplevelsekarta för att få en överblick över området.

Video

Mountainbike     Forsränning     kanot     Stand up Paddling     sevärdheter     Isälvsleden   höst- & vinteraktiviteter     FISKE     Vindelforsarnas naturreservat     Vormforsen     Mårdseleforsarna     familjeaktiviteter

Se vår upplevelsekarta

Mountainbike

I våra vackra omgivningar finns stora möjligheter att testa din skicklighet att cykla mountainbike och samtidigt njuta av den härliga miljön i skogen eller med Vindelälven strax intill stigen. Tvåälvsleden mellan Vindeln och Granö är anpassad för både vandring och cykel. Mountainbike kan hyras av friluftsbutiken Kaffe Skog och Rök.

FORSRÄNNING

Vindelälven är en av Sveriges forsrikaste älvar och här finns stora möjligheter att prova på forsränning i Trollforsarna, Hemsele- och Kvarnforsarna nära Vindeln.  Med våtdräkt, som ingår, kastar man sig ut med gummibåt i de virvlande forsarna. Räkna med att bli våt men också med ett spännande äventyr i nationalälven med skickliga ledare.

KANOT

En lite lugnare aktivitet är kanot som här i Åman vid Åmsele. Åman är mycket lugn och det är inga problem att paddla mot vattnets färdriktning, så det kan vi rekommendera familjer med barn. I området där man kan hyra kanot finns även flera mer krävande delar att paddla i med flera sjöar/vattendrag  och de kan med fördel delas i en- eller flerdagarsturer.

STAND UP PADDLING

Testa stående paddling i den orörda, kraftfulla och mytomspunna Vindelälven eller i dess tillflöde Arvån med Donald som ledare. Prova din balans på bästa sätt, varje liten muskel i kroppen får arbeta och det är en helt underbar känsla att rå om Vindelälven på detta sätt. Paddlingen utgår från Ekorrsele ca 35 kilometer från hotellet. 

SEVÄRDHETER

I vår närhet finns vackra och unika sevärdheter som vi gärna slår ett slag för. Välj att cykla eller att promenera i lugn takt till Vindelns kyrka som utsågs till Sveriges vackraste kyrka 2003. Den invigdes 1903 och är både vacker och ståtlig. Det tidigare kapellet finns strax intill med namnet Sankt Mikaels kapell.  Vid gamla ”Brånet”, där Degerfors by tidigare låg, kan ni besöka Vindelns hembygdsgård med byggnader från slutet av 1800-talet. Här finns dansbana, servering, smedja och västerbottengårdar. Nere vid forsarna finner vi gamla Degerfors kvarn som idag inrymmer utställningslokaler och Konst i kvarn. Allt väl värt ett besök!

ISÄLVSLEDEN

Vandra den unika Isälvsleden i Ekopark Skatan mellan Vindeln och Åmsele. På enorma tallhedar på lika mäktiga åsformationer som bildades för mer än 8000 år sedan, slingrar sig leden genom landskapet i 6 mil. Vandra eller cykla mountainbike och njut av en annorlunda färd som blir oförglömlig. Prova på endagstur eller kombinera med fler dagar. Här finns gott om vindskydd och rastplatser.

Höst- & VINTERAKTIVITETER

I vårt område är det, vad vi brukar säga, riktig vinter. Utanför hotellet är det bara att  spänna på skidorna och ta en tur. Vill man åka slalom så är det nära till Bubergets skidanläggning. Här finns pister graderade från röd (avancerad) till grön (nybörjare). Totalt finns fem nedfarter och fyra liftar varav en är en barn/knapp lift. Prova på hundspann hos Donald i Ekorrsele ut i de snövita vidderna. Numera finns även hundspann på hjul istället för släde under månaderna september och oktober.

VINDELFORSARNAS NATURRESERVAT

Vindelforsarna vid Vindeln är ett av Vindelälvens allra största och mäktigaste forslandskap. Området bjuder besökare på storslagna naturupplevelser under alla årstider. Sommartid konstutställning och kafé. Området är naturskyddat sedan 1982 och är 76 hektar. Reservatet omfattar en forsrik sträcka av Vindelälven. Invid den östra stranden finns nipor, raviner och älvterrasser med lövskog.

VORMFORSEN

Av stor betydelse är att besöka Vormforsen nära den mysiga byn Vormsele. Här restes en minnessten över nationalskalden Evert Taube som protesterade mot utbyggnaden av Vindelälven under 1960-talet. Hans sång Änglamark har blivit älvens nationalsång och lämnar ingen oberörd. På platsen finns njutbara fikaställen, här kan vi minnas alla de som kämpade för en av våra vackraste orörda älvar. ”Låt sista älven som brusar i vår natur. Brusa alltjämt mellan fjällar, gran och fur.”

MÅRDSELEFORSARNA

En av de forsrikaste områdena i Vindelälven som är värt ett besök. Här finns broar och spänger som tar dig ut på ett oerhört spännande område med vatten runt om var du än befinner dig. Ett flertal vindskydd och grillplatser finns i området. Vid Mårdseleforsens stränder trivs många växter, bl.a. fjällviol, kung Karls spira, fjällvedel och den vackra kanelrosen. Vid älven finns också rester från flottarepoken. Nära väg 363 intill ligger restaurang Wild River och Granströms café. 

FAMILJEAKTIVITETER

För familjen med de minsta barnen kan vi rekommendera Mickelbo gård i Mickelträsk och Glassbonden i Västra Selet.  Att få vara med och mata djuren i Mickelbo får barnens ögon att tindra och det blir inte sämre med att avsluta dagen med hemmagjord glass hos Glassbonden vars djur går ute i hagen och betar lika lugnt utan någon som helst aning om att de är med och producerar glass…

Fiske

Detta eldorado med älv och flera fina fiskesjöar lockar. En av landets få oreglerade storälvar och dessutom ett riksbekant sportfiskevatten. Förutom harr kan du också få lax och öring på kroken. Forsarna i Vindeln, från Renforsen och nedströms, är bra fiskeplatser.

Video

Upplevelsekarta

Nedan finner du vår Google karta med alla de spännande upplevelserna i närheten av vårt hotell. 

Öppna kartan i Google Maps

Vindelälven-Juhttátahkka
Ett av världens största biosfärområden.

Den 19 juni 2019 blev Vindelälvsdalen från fjäll till kust utnämnt till biosfärområde. Områdets yta är 1,3 miljoner hektar och sträcker sig från gränsen till Norge och följer Vindelälvens utbredning i omkring 500 kilometer.


Vindelälven är en av Sveriges fyra oreglerade nationalälvar och rinner genom en mångfald av naturtyper och kulturmiljöer.

+46 (0)933-200 25

info@vindelngallerian.se

Hotell VindelnGallerian
Karlsgårdsvägen 22
922 32 Vindeln

Vår Miljöplan & Hållbarhetspolicy 

Facebook

© Hotel VindelnGallerian | Foto: Sesamphoto / Vindelfoto | Hemsida: Publiciteta&Co